Handig in Huis

Friday, November 25, 2005

Vastgoed interessanter dan aandelen

De investeringen in vastgoed zullen dit jaar wellicht een bedrag van meer dan een half triljoen dollar vertegenwoordigen. Dat stelt het vastgoedbedrijf Jones Lang LaSalle. Door de lage intrestvoeten zijn vastgoedinvesteringen immers weinig risicovol en zorgen ze voor hoge opbrengsten.

"De investeerder voelt zich niet erg op zijn gemak met de aandelenmarkten en vastgoedmarkten zijn een goede plek om geld te investeren," aldus het vastgoedbedrijf. "Dat heeft de immobiliënsector aantrekkelijker gemaakt." Met rechtstreekse aankopen ter waarde van 550 miljard dollar kent de sector een stijging met 20 procent tegenover het jaar voordien.

In het eerste halfjaar werd er 237 miljard dollar geïnvesteerd, een groei met 18 procent tegenover het jaar voordien. Daarbij nam Noord-Amerika 53 procent van die investeringen voor zijn rekening en ongeveer 92 procent daarvan bleef ook op het continent.

Vastgoed in Azië biedt weliswaar veel groeimogelijkheden, maar toch blijken investeerders zich comfortabeler te voelen met transacties in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Dat heeft volgens het rapport vooral te maken met kwaliteit van de eigendommen en de vlotheid waarop transacties kunnen gemaakt worden.

Toch bleek dat investeringen in Chinees vastgoed tijdens de eerste helft van het jaar 2,5 keer hoger lagen dan het hele jaar voordien. In totaal kwamen tijdens die periode investeringen in het buitenland aan een bedrag van 52 miljard dollar, 21 procent meer dan tijdens het jaar voordien.

Die buitenlandse investeringen kwamen voor 44 procent op rekening van de Verenigde Staten, maar ook Duitsland, Groot-Brittannië, Australië en het Midden-Oosten toonden zich actief op buitenlandse vastgoedmarkten. Japan, Canada, Israël en Nederland plooiden zich daarentegen meer op hun eigen markten terug.

De grootste groei werd vastgesteld in Azië-Pacific, waar tijdens de eerste helft van dit jaar een groei van 45 procent werd vastgesteld. Japan was daarbij de grootste investeerders. Een belangrijke stijging wordt verwacht in Hong Kong, Singapore en Australië. Bovendien zou ook de grotere rijkdom van de Japanse en Chinese bevolking voor een extra
stimulans kunnen zorgen.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home