Handig in Huis

Tuesday, November 22, 2005

Japanse gebouwen op instorten

Een Japanse architect heeft de veiligheidscertificaten van veertien gebouwen vervalst. Daardoor zouden ze veel minder bestand te zijn tegen aardbevingen dan werd vooropgesteld. Bij aardschokken van meer dan vijf op de schaal van Richter, zouden zij instorten.

De betrokken gebouwen zouden slechts 26 tot 78 procent van de vereiste weerstand tegen aardbevingen hebben. De meest kwetsbare gebouwen zijn het Kayabacho-hotel (Tokyo) en een condominium-complex in Minato Ward. De hotelketen Keio Presso Inn, eigenaar van het Kayabacho, heeft ook bekend gemaakt het Gotanda-hotel (Tokyo) te zullen sluiten.

De veertien gebouwen zullen compleet moeten heropgebouwd worden of zwaar gerenoveerd worden. De bewoners worden verplicht om te verhuizen. De betrokken architect, Hidetsugu Aneha (48), heeft in totaal de certificaten van 21 gebouwen vervalst. Hij deed dat naar eigen zeggen om sneller te kunnen werken en zo meer contracten te kunnen binnen halen.

De meeste gebouwen tellen meer dan negen verdiepingen en zijn opgetrokken in gewapend beton. Ze missen echter het minimum vereiste aantal stalen versterkingen. Aneha zou in totaal sinds 1996 verantwoordelijk geweest zijn voor het optrekken van 194 Japanse gebouwen. Die structuren zullen verder onderzocht worden.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home