Handig in Huis

Wednesday, November 23, 2005

België heeft echte steden


België heeft echte steden. De Belgische steden zijn compact en er gebeurt van alles door elkaar. De stedenbouw kent hier een goede mix. Dat zegt de Antwerpse bouwmeester René Daniëls. Er is volgens hem op dat vlak een duidelijk verschil tussen Nederland en België.

De Nederlandse architect René Daniëls heeft als Antwerps bouwmeester de stadsontwikkeling van nabij gevolgd en helpen sturen. Onder meer is hij betrokken bij de ontwikkeling van het Eilandje, het oude Antwerpse dokkengebied. In een interview met het Nederlandse magazine Cobouw wijst hij op de tegenstelling tussen de Nederlandse en Belgische stedenbouw.

"Planning had men in Nederland beter in de vingers dan in Vlaanderen," geeft hij in het magazine toe. "Om de plannen voor 't Eilandje van de grond te krijgen, bleek meer nodig dan een mooi idee. Men moet een draagvlak creëren. Daarvoor is het van belang dat men de politiek vanaf het begin overal bij betrekt. Verder moet men zorgen dat de markt wil meedoen en dat de financiering rond komt."

In het interview wijst hij er op dat Nederland heel streng is als het om ruimtelijke ordening gaat. "Daarom wordt het land geroemd, maar ook verketterd, zeker in België," benadrukt Daniëls. Een beetje meer Vlaamse stijl zou Nederland volgens hem echter wel goed kunnen doen.

"Ruimtelijke ordening op zijn Belgisch blijkt helemaal niet zo slecht uit te pakken," voert hij aan. "Kijk naar Antwerpen, Brussel, Gent of Luik. Dat zijn veel meer echte steden dan men in Nederland ziet, waar men eigenlijk alleen maar dorpen hebt. De Belgische steden zijn compact en er gebeurt van alles door elkaar. Er is een goede stedelijke mix."

Nederland worstelt volgens Daniëls juist met de gevolgen van een vergaande functiescheiding. "Overdag zijn de woonwijken verlaten en 's avonds is dat het geval met de winkel- en werkgebieden. Het resultaat is onveiligheid, een gebrek aan levendigheid en te veel verkeer."

De keurige, brave ordening geeft een mooi resultaat, maar maakt het land volgens hem tegelijk saai. "Het ontbreekt aan ontmoetingsplekken waar men zich prettig voelt," benadrukt hij. "In België heb je die volop, zowel in als buiten de stad."

Voor de typische Vlaamse lintbebouwing heeft men in Nederland weinig positieve woorden. "Maar men treft de variatie, die mix die we zo graag willen, ook aan op het niveau van zo'n lintbebouwing," stipt de bouwmeester aan. "De Nederlandse samenleving raakt een beetje uitgekeken op de strakke ordening. België wil juist wat meer ordening, maar niet zo steriel als in Nederland."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home