Handig in Huis

Wednesday, November 16, 2005

Oostende krijgt zelfreinigende nieuwbouw

De Oostendse bouwpromotor Groep Versluys zal voor het eerst een nieuwe procédé van zelfreinigend beton toepassen op de Commodore, een nieuwbouwproject op één van de toplocaties in Oostende. Dat zou een wereldprimeur zijn, want een combinatie van beide innoverende technieken zou nog nooit in een bouwproject zijn toegepast.

Het zelfreinigende beton is afkomstig van betonfabrikant CCB. Het product omvat titaniumoxide, dat in contact met zonlicht een proces (fotokalytisch effect) op gang brengt dat ervoor zorgt dat de organische vervuiling die zich vasthecht aan het beton, automatisch wordt afgebroken

Het zelfreinigend beton wel veertig procent duurder, maar moet op termijn een meerwaarde betekenen. Er zal de eerste decennia niet gezandstraald worden op de Commodore. "Om het effect en het verschil te tonen zal trouwens een klein stukje gevel voorzien worden van een traditioneel stuk beton," aldus de bouwpromotor.

Daarnaast wordt het complex voorzien van duizend vierkante meter glas en balustrades. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een nieuw product van glasproducent Saint-Gobain, dat dezelfde zelfreinigende bezit. Tests zouden uitgewezen hebben dat de ramen zeven keer minder moeten gereinigd worden. Bovendien isoleert het glas drie keer beter dan de traditionele dubbele beglazing.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home