Handig in Huis

Wednesday, November 16, 2005

Belgische makelaars niet kosjer?

Minister van consumentenzaken Freya Van den Bossche (sp.a) stelt dat er dringend moet ingegrepen worden tegen wantoestanden binnen de sector van de vastgoedmakelaars. Volgens haar zouden vier op de vijf makelaars de wet op de handelspraktijken overtreden. De sector ontkent die aantijgingen en zegt het daarbij niet te zullen laten.

Uit een grootschalige enquête blijkt volgens het ministerie dat vier op de vijf makelaars de wet op de handelspraktijken overtreden. Bij zowat 430 van de 525 makelaars die gecontroleerd werden, kwamen er volgens de inspectie onregelmatigheden aan de oppervlakte drijven.

Zo zouden makelaars onrechtmatige voorwaarden opgenomen hebben in hun contracten, onrechtmatig een volledig commissieloon geëist hebben of de eigenaars geen lijst van kandidaat-kopers hebben voorgelegd. De 430
overtreders kregen een proces-verbaal van waarschuwing. Minister Van den Bossche stelde nu ook de rest van de sector te zullen controleren.

Woordvoerders van de sector stelden dat er slechts bij een fractie van de makelaars een onderzoek is gebeurd. Er zouden in totaal ruim 8.000 makelaars in België actief zijn. Bovendien werd ontkend dat er op grote schaal onregelmatigheden zouden zijn gebeurd. Wel werd toegegeven dat sommige contracten niet altijd ideaal zijn, zonder dat daarbij echter de wet overtreden wordt.

De sector stelt zelf vragende partij te zijn voor duidelijke richtlijnen en het opmaken van een standaardcontract.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home