Handig in Huis

Monday, November 14, 2005

Quisling-villa wordt Holocaust-centrum

De Villa Grande van de Noorse Nazi-collaborator Vidkun Quisling wordt een holocaust-museum. Bovendien wil men er internationaal onderzoek opstarten om te achterhalen waarom verschillende culturen binnen één land het dikwijls moeilijk hebben om vreedzaam samen te leven.



Quisling gebruikte de Villa Grande als hoofdkwartier en als locatie om hooggeplaatste Nazi-figuren te entertainen. De slaapkamer van de Noorse collaborateur is omgebouwd tot bureau van Fure. Het museum biedt een overzicht van de Holocaust en andere genocides van de twintigste eeuw.

In de Villa Grande is een onderzoekscentrum, waar historicus Bjorn Fure en zijn medewerkers het verband willen onderzoeken tussen de maatschappelijke breuk van de Holocaust en de confrontaties tussen moslims en Europese christenen vandaag. Volgend jaar zullen tien onderzoekers van over de hele wereld en Noorse academici in het Holocaust-Livssynsminoriteter-Senter (Holocaust-Minderheids-Centrum) in de Villa Grande aan het werk gaan.

Daarbij wil men aan de hand van de Holocaust onderzoeken hoe moslim-samenlevingen in een overwegend christelijke maatchappij vreedzaam kunnen leven. Recente gebeurtenissen - zoals de bomaanslagen in Londen - tonen volgens Fure aan dat een dergelijk onderzoek heel dringend is.


In totaal werden er vanuit Noorwegen door Quisling en zijn volgelingen amper 770 Joden naar de Duitse vernietigingskampen gedeporteerd. Dat is veel minder dan vanuit andere Europese landen. Dertig Noorse Joden overleefden de oorlog. Het is echter vooral de efficiëntie waarmee Noorwegen - een goedgeleide democratie voor de oorlog - de Joden oppakte, die Fure verbaast.

De historicus stelt dat het Quisling-regime radicaler was dan de andere Europese Jodenvervolging. "Er werd geen enkel onderscheid gemaakt tussen Joden die zich hadden geïntegreerd en Joden die pas waren gearriveerd," benadrukt hij. "Het waren ook de Noren die de Joden oppakten, niet de Nazi's."

De helft van de Joodse populatie wist te ontsnappen aan de Nazi-kampen, vooral omdat ze getipt en verborgen werden door andere Noorwegen. In 1999 werd Noorwegen het eerste land dat compensaties beloofde voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust.

Fure stelt dat Quisling een antisemiet was, maar ondanks zijn intelligentie vooral moeilijkheden had om de realiteit te leven. "Hij was een fantast die Noorwegen wou terugbrengen naar de tijden van de Vikings, wat volgens hem het hoogtepunt van het land was geweest," benadrukt hij.

In de lente van 1945 werd het landgoed van Quisling door het Noorse verzet omsingeld. Quisling was van plan geweest om tot de dood te vechten, maar zijn medestanders lieten hem in de steek. Uiteindelijk werd hij gearresteerd zonder dat er één schot was afgevuurd. Enkele maanden later werd hij door een Noorse rechtbank als verrader ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home