Handig in Huis

Tuesday, October 18, 2005

Bouwen met locale voorwaarden

De huidige gebouwen zijn meestal niet economisch gebouwd omdat ze niet aangepast zijn aan de omgeving. Dat is de stelling van Steven Ehrlich, vooraanstaand lid van het American Institute of Architects. Bouwwerken moeten volgens hem meer rekening houden met het leefmilieu.


"Door het gebruik van efficiëntere technieken, zoals stralingswarmte, kunnen we een grotere verantwoordelijkheid opnemen voor het leefmilieu en een evenwicht creëren met het landschap," voert hij aan.

Ehrlich bestudeerde in Noord- en West-Afrika de ideeën en stijlen die inheemse volkeren gebruiken voor de bouw van hun woningen. Die observaties nam hij op in zijn eigen ontwerpen en ideeën. "In Afrika groeien de steden echt uit de grond," merkt hij daarbij op. "Gebouwen worden opgetrokken in de materialen die in de omgeving aanwezig zijn."

Daarbij verwijst hij onder meer naar een moskee die helemaal opgetrokken is uit modder. "Er is nu eenmaal veel van dat materiaal aanwezig in de regio," voert hij aan. "Veel van deze constructies hebben nagenoeg geen enkele negatieve invloed op het milieu."

Dat idee werd een centraal element in zijn filosofie. "Architecten moeten begrijpen dat er een groot verband bestaat tussen het gebruikte materiaal en het type design dat ze willen uitwerken," merkt hij op. "Ze moeten beseffen dat ze over het nodige materiaal kunnen beschikken en dat ze het ook kunnen toepassen."

Daarnaast stelt hij dat architectuur moet luisteren naar de mensen die bij het project zullen betrokken worden en naar de locatie waar het project gerealiseerd zal worden. Zo werd de Bibliotheca Latino-Americana in San José, een Latijns cultureel centrum, gebouwd naar Mexicaanse structuren. Daarbij bleken bijvoorbeeld trapvormen heel essentieel te zijn.

Daarnaast stelt hij dat de Verenigde Staten steeds dichter bevolkt raken. Dat leidt volgens hem tot een nood aan het zoeken naar ruimte waar die technisch gezien ontbreekt. "Binnengebieden kunnen een centrale rol spelen in de nieuwe opvattingen over voorsteden, zodat men er zowel binnenshuis als buiten kan leven."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home