Handig in Huis

Wednesday, September 21, 2005

Wolkenkrabbers hullen zich in het duister


De volgende weken zullen in New York een aantal wolkenkrabbers 's nachts de lichten uitdraaien. Ofschoon dat een aanzienlijke besparing zal betekenen op het gebied van energiekosten, is dat echter niet de hoofdbedoeling. Het stadsbestuur wil er vooral duieznden trekvogels van de dood redden.

'Lights Out New York' is een initiatief dat honderdduizenden trekvogels moet toelaten 's nachts veilig hun weg te zoeken door de stad. De lichten van de gebouwen blijken de vogels immers in verwarring te brengen en hebben al tienduizend vogels de dood ingejaagd.

Het plan bestaat erin dat de decoratieve lichten van de wolkenkrabbers zullen worden uitgedraaid. Het stadsbestuur heeft aan eigenaars van gebouwen met meer dan veertig verdiepingen gevraagd aan het project mee te werken. Het is daarbij de bedoeling om telkens om middernacht het licht uit te schakelen. De actie loopt tot oktober, zolang het trekseizoen duurt.

Eén van de deelnemers is de Chrysler Building, die eerder al de verlichting uitschakelde uit besparingsoverwegingen. De Empire State Building, die al decennia geconfronteerd wordt met vogels die zich tegen het hoge gebouw te pletter vliegen, zet de verlichting al geruime tijd af om middernacht. De initiatiefnemers noemen het project een win-win situatie, waar zowel de vogels als de building-eigenaars baat bij hebben.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home