Handig in Huis

Sunday, September 11, 2005

Sankt Moritz blijft duurste Alpenoord


Wie droomt van een huis in de Alpen, doet de goedkoopste zaken in Oostenrijk. De duurste woonmarkt uit het gebied blijft het Zwitserse Sankt Moritz.

Sankt Moritz is traditioneel een pleisterplek voor de internationale jetset. Vroeger hadden Aristoteles Onassis, de sjah van Perzië en actrice Liz Taylor er een optrekje. Ondertussen zijn zij vervangen door de Italiaanse Agnelli-familie en Silvio Berlusconi. De aanwezigheid van die prominenten heeft Sankt-Moritz niet alleen het bekendste oord van Zwitserland gemaakt, maar ook de locale grondeigenaars schatrijk gemaakt.

De prijzen liggen er immers even hoog als op de toplocaties in Londen of New York. Zelfs tweedehandswoningen uit de gemiddelde klasse brengen een prijs op van 11.000 euro per vierkante meter. Echte topwoningen - oud of nieuw - halen minstens een prijs van 22.000 euro per vierkante meter.

Die prijzen zullen volgens de analisten trouwens nog de hoogte ingaan. "De vastgoedmarkt in Sankt-Moritz is heel bijzonder en blijkt bestand tegen alle mogelijke tegenslagen," stellen ze.

De woningduurte kan volgens de Duitse krant Die Welt vooral geweten worden aan de locale bouwpolitiek. Bouwgrond wordt er immers heel spaarzaam ter beschikking gesteld. Aanvragen voor nieuwbouw worden zelden goedgekeurd. Dat heeft tot gevolg dat zelfs voor een bescheiden, oude woning 5.000 euro per vierkante meter moet betaald worden.

Het is zelfs bijzonder moeilijk om een toelating te krijgen voor de afbraak van een bestaand gebouw en het te vervangen door nieuwbouw. "De bouwzonden uit de jaren zeventig, toen Sankt-Moritz door een mengeling van allerlei stijlen een beklagenswaardig beeld kreeg, doen zich nog altijd gevoelen," stipt Die Welt aan.

Nieuwbouw moet zich dan ook aan de bestaande stijl van de dorpen uit Engadin aanpassen. "Daarbij vragen sommigen zich echter af of een nieuwe eivormige Chesa Futura van Londense sterarchitecten niet weer een faux-pas zijn," voert de krant aan.

In tegenstelling tot andere dorpen in Engadin, wordt Sankt-Moritz niet geconfronteerd met een bevolkingsvlucht. De bekendheid van het dorp garandeert immers stijgende inkomsten uit het toerisme en in de vastgoed een vraag die het aanbod ver overtreft.

In Oostenrijk worden vele dorpen echter geconfronteerd met een emigratie van bewoners. De regeringen van Tirol en Vorarlberg hebben de gemeentes grotendeels de vrije hand gegeven in hun beleid rond vakantiewoningen.

In Tirol kunnen woningen die dateren van voor 1995 als vakantiehuizen ingeschreven worden. In Vorarlberg speelt de leeftijd van de woning zelfs geen rol. Voorwaarde is dat de gemeente het pand vrijgeeft voor gebruik als tweede woonst.

Dat laat zich ook voelen in de woningprijzen. Alleenstaande woningen zijn dan ook te koop voor 280.000 euro. In Sankt-Morits heeft men voor die prijs een éénkamer-onderkomen.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home