Handig in Huis

Wednesday, September 07, 2005

Minimalisme in historische Rome


Later deze maand zal in het historische centrum van Rome de eerste moderne building in gebruik worden genomen. Aan de bouw van de Ara Pacis, ontworpen door de Amerikaanse architect Richard Meier, werd vijf jaar gewerkt. Het project kreeg bijzonder veel tegenwind en herhaaldelijk werd gepoogd de bouw het minimalistisch ontwerp tegen te houden.

De Ara Pacis wordt geopend op 23 september. Het museum zal het Vredesaltaar zal Augustus omvatten, waarmee de keizer in de eerste eeuw van onze tijdrekening zijn oorlogssucessen wou vieren. De opening valt trouwens samen met de verjaardag van Augustus, de opvolger van Julius Caesar. Vanaf dan zullen één keer per week geleide bezoeken worden georganiseerd. De totale afwerking van het museum is voorzien voor april volgend jaar.

Het project werd in 1995 toegewezen aan Richard Meier. Hij creëerde een transparante constructie als bescherming van het historische monument, dat zich aan de oever van de Tiber bevindt, in de omgeving van het mausoleum van Augustus. Het moest een aftakelend modernistisch complex vervangen dat gebouwd was onder het bewind van dictator Benito Mussolini.

Meier ontwierp onder meer het Getty-museum in Los Angeles, maar zijn project voor de Italiaanse hoofdstad werd door critici vergeleken met een benzine-station en er werd al vlug gesproken over een Los-Angelisatie van Rome. Maar Meier stelt dat de kritiek niet op het gebouw zelf sloeg, maar werd ingegeven door het feit dat er in het historische centrum van de stad sinds de Mussolini-periode geen nieuwe moderne architectuur was gebouwd.

Nadat Silvio Berlusconi in 2001 aan de macht kwam, leek het alsof Meier alsnog het onderspit zou delven. Minister Vittorio Sgarbi eiste dat het project zou worden stopgezet. Maar uiteindelijk verdween Sgarbi zelf naar interne strubbelingen in zijn partij. "Het Ara Pacis is niet het eerste moderne architectuur-project in Rome," vertelde Roberto Morassut, hoofd stedebouw van de Italiaanse metropool.

Meier ontwierp in Rome ook al een moderne kerk in één van de Romeinse voorsteden. Medestanders noemen zijn ontwerp voor het Ara Pacis een verademing in een stad die zo gericht is op zijn artistiek erfgoed dat de moderne architectuur wel uit het centrum verbannen leek te zijn. "Het project zal aantonen dat Rome klaar is om de 21ste eeuw in te stappen," benadrukte Meier. "De mensen zouden daar heel veel waardering moeten voor hebben."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home