Handig in Huis

Tuesday, September 06, 2005

De Haar mooiste kasteel van Nederland


Kasteel de Haar is door de lezers van de krant De Telegraaf verkozen tot het mooiste kasteel van Nederland. Het sprookjeskasteel uit Haarzuilens (Utrecht) ging met grote voorsprong het Muiderslot en kasteel Duivenvoorde vooraf. Het winnende kasteel kan bijna het hele jaar door bezocht worden.

"De Haar is een heel intiem sprookjeskasteel met een bijzondere inrichting," aldus een woordvoerster van de winnaars in de krant. "Immers ieder jaar neemt de eigenaar baron Van Zuylen van Nijevelt een maand lang zijn intrek in het droompaleisje. Hierdoor is het kasteel ingericht als een echt woonverblijf en zijn de slaapkamers, eetzalen, zitkamers en badkamers voorzien van authentieke meubels."

De Haar telt ruim 200 kamers dan ook een imposant geheel. Dit jaar zal de baron zijn intrek nemen in de maand september, waardoor het kasteel gesloten is voor publiek. Maar de rest van het jaar kunnen geïnteresseerden zeven dagen per week terecht voor een rondleiding. Op zaterdag en zondag zijn er speciale kinderrondleidingen. Maar de Haar is ook altijd te bezoeken tijdens beurzen die gehouden worden op het landgoed rondom het kasteel.

Het Muiderslot uit Muiden eindigde op een tweede plaats. "Door zijn vroegere bewoners, waaronder de schrijver P.C. Hooft, heeft het kasteel een interessante geschiedenis," stipt de krant aan. "Maar ook de gerestaureerde historische pruimenboomgaard, de vestingwallen en de sier- en nutstuinen zijn een bezoek meer dan waard. Het slot ligt verder in een uniek landschap, met uitzicht op de haven van Muiden en een vergezicht over de vroegere Zuiderzee."

Kasteel Duivenvoorde, de nummer drie op de lijst, heeft eveneens een opmerkelijke geschiedenis. Sinds de allereerste vermelding in 1226 is het immers nooit verkocht, maar altijd door vererving van eigenaar gewisseld. Het renaissance paleisje in Voorschoten is tegenwoordig ondergebracht in een stichting en opengesteld voor publiek. Directe buren zijn de Nederlandse kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima, die op het landgoed De Horsten wonen.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home