Handig in Huis

Monday, September 26, 2005

Tien miljoen voor energievriendelijke gebouwen

De Vlaamse regering trekt volgend jaar 10 miljoen euro uit voor het energiezuinig maken van gebouwen. Voor de scholen stelt minister van onderwijs Frank Vandenbroucke voor een deel te besteden aan een analyse van het energieverbruik en een ander deel aan energiebesparende investeringen.

Naast minister Vandenbroucke zullen minister van Energie Kris Peeters en hun collega's die gebouwen onder hun bevoegdheid hebben, werk maken van rationeel energiegebruik (REG). Hoe de 10 miljoen euro wordt verdeeld, zal naderhand moeten blijken. Eerder raakte al bekend dat minister Vandenbroucke vragende partij is dat scholen een energieboekhouding bijhouden.

Een ander instrument zijn energie-audits en gerichte meetcampagnes. Die moeten systematisch inzicht geven in de mogelijke energiebesparingen. Elke scholengemeenschap zou één meetcampagne in één van zijn gebouwen kunnen doen. De minister beseft dat hiervoor de nodige knowhow moet aanwezig zijn. Hij wil daarom nagaan of er in elke scholengemeenschap iemand gedeeltelijk kan worden vrijgemaakt. In elk geval moet voldoende nascholing worden voorzien, luidt het.

Daarnaast moet een deel van de middelen naar investeringen in energiebesparingen gaan. Vandenbroucke denkt daarbij aan extra subsidies voor onder meer hoogrendementsketels of thermostatische kranen. Voor nieuwe schoolgebouwen wil hij strikte normen voor energiezuinigheid hanteren.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home