Handig in Huis

Thursday, September 22, 2005

Antwerpse woningen goedkoper geworden


De Europese vastgoedmarkt staat nu echt wel op afkoelen. Dat blijkt uit recente cijfers van de 'Europe Market Survey' van de makelaarsgroep ERA. Residentiële panden blijken immers langer te koop te staan, terwijl ook het verschil tussen de vraagprijs en de verkoopprijs duidelijk aangroeit. Brussel is trouwens nog altijd de goedkoopste Europese hoofdstad om te wonen; in Antwerpen is de woningprijs gedaald.

"Ook in België stijgen de prijzen momenteel minder sterk dan in Europa," zegt Iain Cook, voorzitter van de raad van bestuur en directeur van ERA Belgium. "Maar er is zeker geen ineenstorting van de markt." Gemiddeld stegen de prijzen van de Belgische residentiële panden de eerste acht maand van dit jaar met 6,3 procent tegenover vorig jaar. Tussen 2003 en 2004 werd er een stijging met 10,7 procent genoteerd.

De ERA-bestuursvoorzitter merkt echter op dat de Belgische residentiële markt duidelijk aan het veranderden is. "Dat blijkt onder meer uit het feit dat een woning nu gemiddeld 114 dagen te koop staat, tegenover 100 dagen in 2004," benadrukt Iain Cook. "Bovendien bedraagt het gemiddelde verschil tussen de eerste vraagprijs en de effectieve verkoopprijs nu 8,9 procent, tegenover 7,8 procent het jaar voordien."

Landelijk zijn er een aantal opmerkelijke verschillen te noteren. "De grootste prijsstijgingen worden genoteerd in Wallonië," voert Iain Cook aan. "Daar steeg de prijs van een huis met gemiddeld 21 procent tegenover 2004 en werd een woning gemiddeld in 93 dagen verkocht. In Antwerpen daarentegen zakte de gemiddelde verkoopprijs van woningen met 1,3 procent. De prijs van appartementen gingen er echter wel nog omhoog." In Oost-Vlaanderen werd juist een omgekeerde evolutie opgemerkt.

In Antwerpen wordt ook het grootste verschil opgetekend tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs. Die kloof bedraagt er 11 procent, terwijl dat in Vlaams-Brabant of Limburg zakt tot 7,3 procent. In Limburg stond een huis of appartement gemiddeld 139 dagen te koop, terwijl een pand in Vlaams-Brabant na 78 dagen een nieuwe eigenaar heeft. In Antwerpen gebeurt die wissel gemiddeld na 110 dagen.

De gemiddelde verkoopprijs van een Belgische eensgezinswoning bedroeg vorig jaar 147.868 euro, terwijl een appartement gemiddeld voor een bedrag van 125.918 euro van de hand werd gedaan. Uit de cijfers blijkt verder dat Brussel, ondanks de aanwezigheid van grote internationale organisaties en bedrijven, toch nog altijd de goedkoopste Europese hoofdstad blijft om te wonen.

Eén segment van de Brusselse woningmarkt heeft volgens Iain Cooke echter wel een nieuw clièntele gevonden. "Appartementen van een kwarteeuw oud bleken in Brussel nauwelijks nog verkoopbaar," stipt hij aan. "West-Europeanen hebben duidelijk andere verlangens. Maar burgers uit de nieuwe EU-lidstaten zijn wel geïnteresserd in deze panden, die een grondige verbetering betekenen tegenover de situatie in hun thuisland. Dat is een positieve evolutie voor de Brusselse woningmarkt."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home