Handig in Huis

Friday, August 26, 2005

Zonnig wonen voor weinig geld


Wie graag in een zonnige regio woont, maar tevens zijn bankrekening wil sparen, zou misschien eens een Zuid-Afrikaanse vast-goedbrochure moeten doorbladeren. De immobiliënmarkt is er nog best te betreden zonder kapitalen te moeten uitgeven, zeker wanneer men van de bekende kustgebieden wegtrekt. Maar enkele nadelen moet men soms wel naast zich neer kunnen leggen.

"Er zijn steeds meer Europeanen die in Zuid-Afrika eigendom kopen," benadrukt Richard Haimann in de Duitse krant Die Welt. "Dat maakt het hen immers gemakkelijk om van de Zuid-Afrikaanse zomer te genieten terwijl het in Europa volop wintert."

Sinds 1999 zouden de immobiliënprijzen in Johannesburg jaarlijks met ongeveer twintig procent zijn gestegen. Maar in tegenstelling tot in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of andere dure vastgoed-regio's worden de prijzen in Zuid-Afrika volgens Haimann niet aangejaagd door speculanten. Er is echter de wetgeving van 8 mei 1996, die de zwarte en indische minderheden niet alleen gelijkberechtiging garandeert, maar hen ook hogere weddes toekent. Daardoor krijgen zij voor het eerst de kans om een eigen woning te kopen.

Maar belangrijk is volgens Haimann ook dat de Zuid-Afrikaanse nieuwbouw - in tegenstelling tot de Verenigde Staten - eerder bescheiden uitvalt. "Volgens officiële statistieken werden van januari tot maart 11.674 bouwaanvragen ingediend voor woningen met minder dan 80 vierkante meter," stelt hij. "Daar tegenover stonden slechts 7.172 aanvragen voor grotere woningen."

Toch hebben ontwikkelaars de voorbije jaren in de luxewijken van Kaapstad en langs de Garden Route aan de zuidkust grote villa's en luxe-complexen gebouwd voor rijke Zuid-Afrikanen en Europeanen. "Maar wanneer daar teveel nadruk op gelegd wordt, zou de situatie scheef getrokken worden," meent Haimann. "In de markt van goede woningen met vier kamers en 600 tot 700 vierkante meter worden prijzen gehaald van 63.000 tot 120.000 euro."

Ook de meeste Europese kopers - vooral Britten, Nederlanders en Duitsers - stellen zich meestal tevreden met kleinere woningen, die naar Europese normen bijzonder goedkoop zijn. Makelaars bieden vooral woningen en apartementen aan in zogenaamde Security Complexes, waar de eigendom het hele jaar door bewaakt wordt, ook als de bewoners weer tijdelijk naar hun vaderland zijn teruggekeerd.

In het Broadway Security Complex aan het strand van Kaapstad worden op dit ogenblik woningen met twee kamers aangeboden aan een prijs van 40.000 euro. "De makelaar benadrukt daarbij dat binnen de zekerheidsmuren een zwembad en een park met barbecue-gelegenheden is voorzien," aldus Die Welt. "Ook de bezoekersparking wordt bewaakt."

Oudere boerderijen met een oppervlakte van verscheidene duizenden vierkante meter worden eveneens voor minder dan 125.000 euro aangeboden. Vooral in de landelijke regionen van de westelijke en oostelijke Kaapprovincies blijken zij bijzonder populair bij blanke Zuid-Afrikanen die het land op het einde van het Apartheidsregime verlieten uit vrees voor onlusten en nu terugkeren.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home