Handig in Huis

Tuesday, August 23, 2005

Energie-record voor Stade de Suisse


In Bern wordt dit weekend het nieuwe Stade de Suisse geopend, een project van de bekende Zwitserse architect Rodolphe Luscher. Het werd gebouwd op de ruïnes van het oude Wankdorf, waar in 1954 de finale plaats had van het Wereldkampioenschap Voetbal. Het project betekent ook een nieuwe energie-record.
Het nieuwe stadion heeft 32.000 zitplaatsen en kostte ongeveer 250 miljoen euro. Het is daarmee het duurste van heel Zwitserland. Het is één van de vier nieuwe stadions die zullen ingeschakeld worden bij het Europees voetbalkampioenschap van 2008, gezamenlijk georganiseerd door Zwitserland en Oostenrijk.

De bouw van het stadion in Bern is echter gepaard gegaan met heel wat discussies, vooral rond de ontwerper van de plannen. Het bedrijf achter het nieuwe stadion wou met zijn eigen architect werken, maar daarover had het stadsbestuur andere ideeën.

De stad wenste met een wedstrijd te schrijven. Uiteindelijk kwamen de architecten Luscher, Schwaar en Rebmann uit Lausanne als overwinnaar uit de bus. Luscher stelt dat alle voorgaande discussies hun stempel hebben gedrukt op de plannen, waarvan een groot gedeelte op de ontwerptafel zou zijn blijven liggen. Hij heeft het daarbij over een gebrek aan een globale planning.

Het Wankdorf had voor Bern een mythische betekenis. "Het project is succesvol afgelopen," aldus Luscher. "Maar helaas is het complex geen afgewerkt kunstwerk."

Luscher begon zijn praktijk in 1971. Zijn eerste groot project was een crèche in Lausanne, waar hij werkte met een open ruimte en doorgangen in plaats van deuren. Hij gebruikte veel glas, kleur en licht. "De kinderen waren er van de eerste dag verliefd op," benadrukte hij. "De opvoeders, die van een grotere privacy hielden, waren echter niet zo gelukkig. Uiteindelijk werden deuren en wanden geïnstalleerd."

"De liefde van de architect voor open ruimtes blijkt ook uit het ontwerp voor de school voor computer- en communicatie-wetenschappen aan het Federal Institute of Techology in Lausanne die vorig jaar afgewerkt werd," aldus SwissInfo. "Het centrale atrium lijkt op een dorpsplein en gangen op straten. Luscher benadrukt dat communcatie immers niet veronderstelt dat mensen zich in kantoren zouden opsluiten."

SwissInfo merkt op dat de hi-tech architectuur van Luscher heel wat kritiek heeft losgeweekt. Dat geldt ook voor het Stade de Suisse, waarvan het dak 24 meter over de basisconstructie uitdeinen. Op dat dak plaatste het energiebedrijf BKW-FMB een installatie voor zonne-energie. Dat is de grootste die in de wereld ooit op een sportinfrastructuur werd aangebracht.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home