Handig in Huis

Tuesday, August 23, 2005

Sovjet-kazernes worden woon- en werkplek


Met het verdwijnen van het Ijzeren Gordijn is zowel in Oost- als West-Europa een enorme hoeveelheid militaire infrastructuur overbodig geworden. Met de gewezen sterke Sovjet-machtsontplooiing in het voormalige Oost-Duitsland, is daar een gigantische vastgoedmarkt vrijgekomen.

Zo zijn in de deelstaat Thüringen niet meer dan twintig militaire gebouwencomplexen omgevormd tot stedelijke woongebieden. Daarnaast werden ook nog eens negen bedrijvenparken aangelegd. Daar hebben 77 ondernemingen nu voor 3.400 arbeidsplaatsen gezorgd.

In totaal heeft de Landesentwicklungsgesellschaft Thüringen (LEG) daarbij 157 miljoen geïnvesteerd. Onder meer in Jena en Gera werden kazernes omgebouwd tot nieuwe woongelegenheden.

Op dit ogenblik wordt in Altenberg opnieuw in een voormalige Sovjet-kazerne een nieuw bedrijfspark aangelegd. Het gebied heeft een oppervlak van dertien hectare, waar 13 miljoen geïnvesteerd wordt in het optrekken van nieuwe bedrijfsgebouwen.

Eenvoudig zijn dergelijke operaties echter niet altijd. Ook in Altenberg zal de afbraak van het militaire complex verscheidene maanden in beslag nemen. Zo moet onder meer een hele voorraad munitie afgevoerd worden.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home