Handig in Huis

Tuesday, August 23, 2005

Spaans vastgoed wel moeite waard?



Meer dan de helft van de Britse bevolking wil naar een ander land verhuizen. Daarbij gaat de voorkeur uit naar Spanje en meer bepaald de Costa Blanca. De krant The Telegraph merkt op dat er nochtans heel wat aan te merken valt op de vastgoed-sector van het land.
Ongeveer veertig procent van de nieuwe woningen aan de Costa Blanca worden gekocht door Britten. "Wanneer daar de bestaande panden aan toegevoegd worden, komt men aan een cijfer dat nog veel hoger ligt," meldt de krant The Telegraph.

Er wordt aan toegevoegd dat ook andere Spaanse regio's een grote aantrekkingskracht uitoefenen op de Britten. Meestal gaat het om koppels die hun pensioen zijn gegaan en die tijd in een zonnig klimaat willen doorbrengen.p>De krant merkt op dat een keuze voor Spanje vreemd kan lijken. "De prijzen zijn vergelijkbaar met het niveau in Engeland," aldus Telegraph-journalist Peter Upton. "Bovendien heeft Greenpeace geklaagd dat meer dan negentig procent van de 8.000 kilometer lange kustlijnom zeep is geholpen door een ongecontroleerde bouwwoede."

Maar ook op milieugebied valt er volgens Upton veel opgemerkt worden over Spanje. "Meer dan 99 procent van de kuststeden lozen volgens Greenpeace hun rioleringswater ongezuiverd in zee," merkt hij op. "Maar desondanks blijven op de stranden de blauwe vlaggen wapperen, wat een illusie van kwaliteit tot gevolg heeft."

Daarnaast wijst Upton erop dat het land nu de grootste droogte kent die het ooit heeft meegemaakt. "De kwaliteit van het kraanwater is verbeterd, maar er is altijd een tekort," benadrukt hij. "De elektriciteit wordt verondersteld 230 volt te leveren, maar komt dikwijls amper aan 195 volt. De gigantische vraag naar air-conditioning zou het elektriciteitsnet dan ook weleens kunnen plat leggen."

Het lijstje van Uptons klachten over Spanje omvat verder ook nog de papierdunnen muren, waardoor de Spaanse woningen bijzonder horig zijn. "En in deweekends vieren de Spanjaarden graag tot 's ochtends vroeg," voegt hij daar aan toe.

Ook de kwaliteit van de Spaanse woningen laat volgens Upton veel te wensen over. "Het is een mirakel dat sommige flatgebouwen rechtop blijven staan," merkt hij op. "Van degelijk gewapend beton wordt slechts af en toe gebruik gemaakt en is ook niet courant bij het optrekken van flatgebouwen. Het zijn kaartenhuisjes. Bij villa's is het soms nog erger gesteld."

Spaanse vastgoedmakelaars rekenen volgens Upton bovendien een hoog commissieloon aan. "Tien procent is aan de lage kant, twintig procent is normaal, maar sommigen durven vijftig procent aanrekenen," merkt hij op. "In Groot-Brittannië is dat één tot twee procent."

Bovendien stipt Upton aan dat bij eventuele onteigeningen in Spanje slechts minimale compensaties worden betaald. "Eigenaars moeten ook bijdragen in de kosten voor de aanleg van wegen en rioleringen," stelt hij nog.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home