Handig in Huis

Wednesday, August 24, 2005

Reconversie voor Berlijnse haven




Vele havensteden worstelen met renovatie-plannen voor oude en afgeschreven industriële infrastructuur. In Berlijn wordt een vervallen, maar geklasseerde locatie in de Berlijnse Tempelhof-haven omgevormd tot een winkelgebied dat de 345.000 inwoners van het stadsgedeelte Tempelhof-Schöneberg moet bedienen.

De Berlijnse haven langs het Teltowkanaal werd in 1908 in gebruik genomen en werd in eerste instantie een centrum van overslag van groenten, meel en suiker. Het complex omvatte ook een douanestation en een spoorwegaansluiting. Daar werden tijdens de tweede wereldoorlog levensmiddelen opgeslagen en verdeeld. Maar de voorbije jaren raakte het beschermde complex met zijn grote opslagplaatsen en het havenbekken steeds meer in verval.

Uiteindelijk werd het oude havengebied overgenomen door de ontwikkelaar HLG Projekt Management uit Münster en IKB Deutsche Industriebank AG 2004. Eén van de centrale plannen voor de reconversie van het gebied omvat een winkelgebied van 20.000 vierkante meter, dat in de historische opslagplaatsen zal worden uitgebouwd.

Maar het gebied zal ook plaats bieden aan een jeugdherberg, een watervlaktes, een strandbad en aanlegplaatsen voor boten. Met bekende merken zoals C&A en Mediamarkt werden reeds huurovereenkomsten afgesloten. De rest van de zeventig winkels zullen worden voorbehouden voor jongerenmode, sport en cultuur, terwijl er ook ruimte gecreëerd wordt voor restaurants en café's.

Voor de reconversie van het gebied werd beroep gedaan op het bekende Berlijnse architectenbureau Remtec onder leiding van Reinhard Müller. Die heeft bijzonder veel ervaring met de herbruik van beschermde gebouwen. Eén van zijn spectaculairste projecten zijn de Spreedepots aan de Oberbaumbrug in Friedrichshain. Die voormalige stapelplaats werd omgevormd tot moderne loftkantoren voor bedrijven zoals Universal, Adidas en Vitra.

Het nieuwe gebied in de haven van Tempelhof zou eind 2007 in gebruik genomen worden. Met het project is een investering van 90 miljoen euro gemoeid.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home