Handig in Huis

Tuesday, August 23, 2005

Amerikaanse buurten met grond gelijk gemaakt


In de Verenigde Staten moeten steeds meer buurten plaats maken voor nieuwbouw. Hele voorsteden dreigen op die manier hun traditioneel karakter te verliezen. Maar die nieuwe vastgoed-trend heeft ook een tegenbeweging op gang gebracht.

Hinsdale, een voorstad van Chicago, wordt dikwijls beschouwd als het prototype van de trend. Woningen die kort na de tweede wereldoorlog werden gebouwd, worden er sedert een twintigtal jaar systematisch afgebroken. Jaarlijks zouden er volgens buurtmanager Bohdan J. Proczko een honderdal woningen met de grond gelijk gemaakt worden.

Die trend heeft volgens The New York Times een totaal nieuwe vastgoedmarkt doen ontstaan met makelaars die gespecialiseerd zijn in de verkoop van percelen met woningen die zullen worden afgebroken.

Eén van die gespecialiseerde makelaars, Xchange Properties, heeft in Hinsdale een lijst van 2.600 woningen die in aanmerking komen voor afbraak. In totaal telt de voorstad van Chicago ongeveer 6.000 huizen. Maar Xchange is actief over heel de Verenigde Staten. Een woordvoerder van het bedrijf voert aan dat percelen voor afbraak dikwijls drie keer meer waard zijn dan de grond met de bestaande woning.

Inmiddels is er echter een beweging ontstaan om die ongebreidelde afbraak af te remmen. "Dergelijke ingrepen veranderen fundamenteel het karakter van de buurten," benadrukte Royce Yeater, regionaal directeur van de National Trust for Historic Preservation. "Het dorpskarakter verdwijnt helemaal en moet plaats ruimen voor een exclusieve sfeer."

Yeater voegt er aan toe dat de trend ervoor zorgt dat er geen woningen meer beschikbaar zijn aan haalbare prijzen. "Dat betekent dat de gewone man uit zijn vertrouwde buurt verdreven wordt," voert ze aan. Op de website www.westportnow.com wordt elke dag een foto gepubliceerd van een pand dat gedoemd is om afgebroken te worden.

Daarmee wil men de bevolking bewust maken voor het gevaar dat het karakter van Amerikaanse buurten wordt aangetast. "Niemand ziet graag dat zijn omgeving zijn karakter en cultuur verliest," benadrukt Gordon F. Joseloff, initiatiefnemer van de website. Maar ook Xchange heeft een eigen website (teardowns.com).

0 comment(s):

Post a comment

<< Home