Handig in Huis

Tuesday, August 23, 2005

Amerikaanse voorstad staat te koop



De inwoners van een voorstad in de Amerikaanse staat North-Carolina bieden hun woningen gezamenlijk te koop aan. Daardoor willen ze een hogere verkoopprijs bedingen. Maar dergelijke projecten blijken in de Verenigde Staten steeds meer de gewoonte te worden.
Sherbrooke is een buitenwijk van de stad Charlotte. De wijk telt tweeëntwintig gezinnen en die hebben besloten om hun eigendom gezamenlijk te koop aan te bieden. Daarmee hopen ze een hogere prijs voor hun eigendom te kunnen bedingen.

In de Verenigde Staten worden oudere woningen door ontwikkelaars opgekocht en afgebroken om grote privé-domeinen aan te leggen. De inwoners van Sherbrooke bieden hun ranches in één pakket aan, wat hun 50-jaar oude eigendommen voor de ontwikkelaars aantrekkelijker en dus duurder zouden maken.

De eigenaars vragen 700.000 dollar per perceel, drie keer meer dan de normale waarde. Sinds ze hun aanbod bekend hebben gemaakt, hebben al meer dan twintig ontwikkelaars contact opgenomen.

Maar de bewoners van Sherbrooke zijn niet de eerste die in de Verenigde Staten tot het besef komen dat hun eigendom een meerwaarde krijgt in een groter pakket. Ook in Californië, Washington en Chicago zijn al gemeenschappelijke woningpakketten verkocht.

Sherbrooke bestaat uit woningen met drie slaapkamers en twee badkamers. De meeste werden gebouwd in de jaren vijftig in een landelijk gebied van weilanden en katoenvelden. In de jaren zeventig werd er op een landbouwbedrijf een winkelcentrum opgericht, waardoor kantoorgebouwen, restaurants en residentiële projecten werden aangetrokken.

Het winkelcentrum werd de meest trendy locatie van Charlotte en omvat een groot aantal winkels met luxe-producten. Het gebied werd meteen bijzonder aantrekkelijk en één van de duurste wijken van de stad.

In de open gebieden werden luxueuze woningen opgetrokken met een waarde van meer dan een miljoen dollar. Naarmate de open ruimte echter schaarser werd, begonnen ontwikkelaars de oorspronkelijke gebouwen neer te laten om nieuwbouw mogelijk te maken.

Door al die nieuwbouw voelden de oorspronkelijke bewoners er zich echter niet meer thuis, waardoor ze uiteindelijk besloten om hun woningen te koop aan te bieden. Velen wensten omwille van het drukker wordende verkeer toch al dichter bij het stadscentrum te gaan wonen.

Ook ontwikkelaars zoeken in de Verenigde Staten naar grotere gebieden om eenvormige projecten uit te bouwen. Het onderhandelen met elke individuele eigenaar kan echter jaar aanslepen en één dwarsligger kan het project onmogelijk maken.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home