Handig in Huis

Sunday, August 28, 2005

Nederland gaat drijvend wonen

Paalwoningen, beweegbare huizen aan kettingen en drijvende tuinbouwkassen worden als het aan de Nederlandse minister Dekker van ruimtelijke ordening ligt een alledaags tafereel langs de Nederlandse rivieren. Op vijftien plaatsen in Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Zuid-Holland wordt experimenteel bouwen tussen dijk en rivier toegestaan.

Dat hebben Dekker en staatssecretaris Schultz van verkeer en waterstaat gezegd in een interview met kranten. De VVD-bewindslieden hopen dat de projecten meer ruimte opleveren voor de rivieren. De minister heeft diverse voorwaarden gesteld. Zo mogen gemeenten alleen iets bouwen, als er elders ruimte komt voor het water.

De zogenoemde experimentenlijst bestaat onder meer uit locaties met een recreatieve bestemming, verpauperde stadsdelen langs rivieren en een aantal voormalige steenfabrieken. Dekker heeft de provincies in een brief gevraagd om snel aan de slag te gaan met de lijst. Samen met de gemeenten moeten ze concrete projectvoorstellen maken. Die kunnen worden uitgevoerd zodra ruimtelijke ordening en rijkswaterstaat akkoord zijn.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home