Handig in Huis

Sunday, August 28, 2005

Glazen tijdperk over hoogtepunt?


Bijna elke moderne nieuwbouw vormt een muur van glas. Dat zorgt voor licht ruimte en vrijheid van grote en kleine panden. Maar volgens Matthew Sturgis van de Engelse krant The Telegraph zou het glazen tijdperk wel eens over zijn hoogtepunt heen kunnen zijn. Hij stelt dat dit veel te maken heeft met energie-beslommeringen, maar ook met het aanvoelen van de bewoner.

"Er zijn talrijke nadelen verbonden aan het gebruik van glas," aldus Sturgis. "Maar toch willen steeds meer mensen in dergelijke panden wonen en vele moderne ontwikkelingen worden uitgebouwd als echte glazen muren. De hele zuidoever van de Theems in Londen, van Battersea tot Putney, is één grote glazen bergrug. Die trend wordt overgenomen in Birmingsham, Leeds, Glasgow en tal van andere Britse steden.

De architecten, vastgoedmakelaars en bewoners hebben het daarbij over licht, ruimte en panoramische gezichten. "De mensen hebben het gevoel dat ze die elementen nodig hebben," benadrukte vastgoedmakelaar Anthony Gore uit Manchester. "Dat is ook normaal, want wie wil er in een donker, benepen pand zonder uitzicht wonen?"

Maar de glazen woningen hebben volgens Sturgis ook een modernistisch tintje. "De technologie om grote glaspanelen te vervaardigen bestaat nog niet zo lang," verduidelijke Festus Moffat, medewerker van John Robertson. "Pas sinds de jaren zestig lukte dat en vandaag wordt de enige beperking opgelegd door de afmeting van het transportmiddel dat de glazen plaat moet vervoeren."

Die nieuwe glastechnologie werd eerst vooral gebruikt voor kantoorgebouwen. "Daarna werden echter ook innovatieve, integrale glazen woningen ontworpen door Amerikaanse en Europese architecten. "De woning die architect Michael Hopkins in het midden van de jaren zeventig voor zichzelf heeft laten bouwen in Downshire Hill (Hampstead), trekt studenten architectuur vanuit de hele wereld naar Londen," merkt Sturgis nog op.

"Er zit zeker een mode-element in glazen woningen," gaf Moffat toe. "Het voelt aan alsof glazen gebouwen een onderdeel vormen van een nieuwe, opwindende levensstijl. Ze hebben iets van de schuilplaats van de schurk uit de James Bond-films en ook iets van ee internationaal luxehotel."

Sturgis wijst echter ook op de nadelen van de glazen woning. "Het is niet altijd evident om kasten en schilderijen een plaats te geven," merkt hij op. "Soms kan het licht te fel zijn en vuil op de vloer valt in een glazen huis veel meer op. Bovendien is er ook nog het ruiten wassen."

Dit laatste kan echter opgelost worden met zelfreinigend glas, zoals Pilkington-Activ, een product dat reageert met het daglicht en daarbij het vuil afbreekt. De eerstvolgende regenbui spoelt de afgebroken deeltjes weg. "Maar indien het glas te netjes is, vliegen vogels er zich dikwijls tegen te pletter. Bovendien is er het broeikas-effect. Glazen huizen worden in de zomer gemakkelijk te warm en in de winter te koud."

In de jaren zestig en zeventig werd dat gewoon geregeld door de verwarming en airco hoger te zetten, maar dat is nu geen oplossing meer. "Maar ook hier heeft de technologie voor hulp gezorgd," aldus Moffat. "Er zijn een aantal glastypes ontwikkeld waarbij gebruik gemaakt wordt van speciale coatings en bedekkingen, zodat het glas een betere isolator zou worden."

Maar zelfs met al die maatregelen blijft het effect volgens Sturgis gelimiteerd. "Bouwreglementen worden steeds strenger en eisen steeds meer energie-efficiënte maatregelen," meent hij. "Zelfs het Montevetro-complex van Richard Rogers in Battersea (Londen) - gebouwd in 1999 - zou niet meer aan de huidige normen voldoen. Moffat noemt het dan ook niet denkbeeldig dat die restricties ervoor hebben gezorgd dat de trend alweer over zijn hoogtepunt is."

Dat is volgens James French, directeur van de Londense vastgoedmakelaar Douglas and Gordon, misschien ook niet echt een
slechte zaak. "Dergelijke panden spreken vooral jonge mensen aan," voerde hij aan. "Ze vinden het leuk dat hun appartement een beetje op een hotelkamer lijkt. Maar de meest mensen willen stevige muren, open haarden, ruimte voor boekenrekken en dergelijke meer."

Er zijn volgens Sturgis inderdaad signalen dat de markt zijn saturatiepunt aan het bereiken is. "De prijzen beginnen te dalen,"
benadrukte ook French. "Eigendom die enkele jaren geleden werd gekocht, wordt nu met verlies weer doorverkocht. Er is immers maar een beperkt aantal yuppies op de markt."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home