Handig in Huis

Saturday, August 27, 2005

Boerenerf uit Viking-periode

In de Nederlandse gemeente Zutphen wordt een compleet boerenerf met boerderijen uit de zesde en zevende eeuw nagebouwd. Een eerste replica wordt op dit ogenblik opgebouwd. De tweede boerderij zou volgend jaar volgen.

In het themapark Archeon uit Alpen-aan-de-Rijn heeft eveneens replica's uit die periode, maar daar heeft men enkel schuren nagebouwd. In Zutphen komt de vroeg-middeleeuwse boerderij aan bod, waarbij het erf ingericht werd voor graanopslag, een waterput, een bakkerij en een ijzersmelterij.

Het nieuwe project, onder leiding van de archeologen Leo Wolterbeek en Arjen de Haas, moet uitgroeien tot een educatief centrum. De archeologen baseren zich onder meer op grondsporen die in 1997 werden aangetroffen in een Vinex-wijk in Zutphen. Toen werden sporen van een complete nederzetting blootgelegd uit de late prehistorie.

De eerste replica die wordt gebouwd, is ongeveer 72 vierkante meter groot en bestaat uit eiken palen en een vlechtwerk van twijgen en leem. De tweede boerderij van 120 vierkante meter herbergt een constructie met dezelfde materialen. Bijzonder is dat leem wordt gebruikt die in de vijfde eeuw op de bouwlocatie is afgezet.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home