Handig in Huis

Monday, October 10, 2005

Bochum wil kerken behouden

In de Duitse deelstaat Nordrhein-Wesfalen staan bijna 120 kerken op de lijst om afgebroken te worden. In Bochum zou één derde van de kerken bedreigd zijn. Dat blijkt uit de studies van kunsthistorica Christel Darmstadt. Een protestbeweging moet die kerken nu redden.

"Zoals in andere deelstaten is het behoud van de godshuizen ook in Nordrhein-Westfalen voor de grote kerken een kwestie van nuchter vastgoed-management geworden," schrijft de Duitse krant Die Welt. "Ongeveer 100 tot 120 kerken zullen moeten opgegeven worden. Door een gebrek aan financiële mogelijkheden is het nagenoeg ondoenbaar om de wachtlijst aan onderhoudswerkzaamheden af te werken."

In Bochum legt men zich echter blijkbaar niet neer bij het doodsvonnis van de gebedshuizen. "Na de vernielingen tijdens de tweede wereldoorlog zijn nagenoeg alleen nog de kerken overgebleven als getuigenis van onze identiteit," stellen de Bochummers. Dat heeft Christel Darmstadt aangezet om met tien medestanders de vereniging 'Rettet Bochumer Kirchen' op te richten. "Elke kerk is voor ons een Keulse Dom en heeft veel meer geschiedenis dan de industrie die nu alles wil beheersen," benadrukken de actievoerders.

Aanzet voor het protest was de stadskerk Sankt Marien, die met rasters gebarrikadeerd is. Het gebouw zou moeten wijken voor een bejaardentehuis. Maar onder druk werden die plannen inmiddels opgegeven. "Toch zal de kerk uiteindelijk verloren gaan, tenzij er een nieuwe bestemming kan gevonden worden," aldus Die Welt. "Ook vijftien andere kerken in de stad zijn bedreigd, waaronder enkele belangrijke voorbeelden van historische en moderne kerkenbouw."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home