Handig in Huis

Saturday, October 08, 2005

Eilandje kan Antwerpse topper worden

Het Eilandje heeft alle kwaliteiten om een Antwerpse topper te worden. Het is een mooie baby, maar die moet nu nog geholpen worden om een imposante volwassene te worden. Dat was de boodschap die René Daniëls, project manager voor het gebied, tijdens het symposium ‘Waterkant Wonen Werken’ meegaf. Het symposium werd georganiseerd in het kader van het evenement Waterkant ‘05, dat dit weekend wordt afgesloten.



René Daniels stelde gaf daarbij wel aan dat er geduld moet geoefend worden. “Het kan gemakkelijk dertig jaar duren vooraleer we tot aan het Albertkanaal zijn geraakt,” benadrukte hij. “Het is een gigantisch gebied, een puzzel waarvan de stukjes stilaan bij elkaar gepast worden. Daarbij moet er vooral voor gezorgd worden dat de ontwikkelingen aansluiten op bestaande gebieden. In die zin zijn de ontwikkelingen op het Falconplein en in het Schipperskwartier van bijzonder groot belang.”

De project manager voegde er aan toe dat de overheid voor de ontwikkeling van het gebied naar partners moet zoeken om de investeringen te helpen financieren. “Anders wordt het financieel een onhaalbare klus,” waarschuwde hij. “Op het gebied van kwaliteit moet de lat hoog gelegd worden, zonder echter zelf zwaar te moeten investeren.” De Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout wees er daarbij op dat er gezorgd wordt voor een kwaliteitsbewaking van de projecten, onder meer dankzij de aanstelling van supervisor René Daniëls.


Door de deelnemers aan het symposium werd verwacht dat vooral het nieuwe Museum aan de Stroom (MAS) een grote rol zal kunnen spelen in de ontwikkeling van het Eilandje. Die rol moet ook het Congrescentrum toebedeeld krijgen. Dergelijke toparchitectuur kan volgens architect en stedebouwkundige Jo Crepain van gebied een landmark maken voor Antwerpen, zoals het nieuwe Gerechtshof dat moet worden voor Antwerpen-Zuid.

Er werd echter op gewezen dat ook aan de gewone woonfunctie op het Eilandje voldoende aandacht wordt besteed. Architect Patrick Lootens wees er daarbij op dat het Eilandje niet teveel bewandelde paden mag volgen. Net zoals zijn collega’s Daniels en Crepain waarschuwde hij voor de kwaliteit van de projecten die ontwikkeld zullen worden. In de voorwaarden zullen dan ook minimumhoogtes worden opgenomen voor de bouwlagen. Dat moet vermijden dat ontwikkelaars met dezelfde hoogtes een extra verdieping proberen in te lassen en te verkopen.

Van de vastgoedsector is er volgens Gwen Vreven, directeur vastgoed bij ING Real Estate, alvast bijzonder veel belangstelling. “Dit is een fantastisch gebied met enorme mogelijkheden,” merkte hij op. “Alle factoren zijn er vandaag aanwezig om te bouwen. Die kansen moet men dan ook nu aangrijpen.” Hij vond het ook belangrijk dat er een duidelijk kader ter beschikking is om nieuwe projecten in te passen.”

Vanuit die optiek juichte Vreven ook de beslissing toe om de Lange Wapper, het viaduct over het Eilandje, te bouwen. “De beslissing is gevallen en nu is er duidelijkheid,” voerde hij aan. “Daar kan iedereen op verder bouwen.” De andere sprekers hadden meer vragen bij het viaduct-project. “We zouden moeten proberen om de Lange Wapper zover mogelijk naar het noorden op te schuiven,” voerde René Daniels aan.

Hij wees er nog op dat vooral het gebied onder het viaduct een zware uitdaging vormt. “Dat zijn vreselijke gebieden,” stelde hij. “In Lissabon is men er weliswaar in geslaagd om dat gebied helemaal in te vullen met een uitgaanscentrum, maar het vinden van een goede oplossing kost bijzonder veel inspanning, creativiteit en geld.”

0 comment(s):

Post a comment

<< Home