Handig in Huis

Friday, September 23, 2005

Spaans vastgoed uitverkocht?


In Spanje staat er nauwelijks nog een huis te koop. Werden er in 2003 nog ongeveer één miljoen woningen verkocht, dan zakte dat vorig jaar naar 700.000. Dat reflecteert zich meteen in de gemiddelde koopprijs, die vorig jaar met 17 procent steeg en voor het eerst in de geschiedenis de psychologische kaap van de 200.000 euro overschreed. Dat is één van de meest opmerkelijke evoluties uit de 'Europe Market Survey' van de makelaarsgroep ERA.

Het beperkte aanbod op de Spaanse vastgoedmarkt zorgde er ook voor dat een woning er gemiddeld nog amper dertig dagen te koop staat, vijftien dagen minder dan het jaar voordien. Al deze tendenzen zorgen er volgens ERA voor dat de prijzen van de Spaanse woningen ook de volgende jaren nog zullen stijgen, ook al wordt er nog volop gebouwd. Geen enkel ander Europees land investeert trouwens evenveel in de bouwsector als Spanje.

Het voorbije jaar werden 150.000 Spaanse woningen door buitenlanders aangekocht. Dat is bijna een kwart van de totale verkopen en een nieuw record op de Spaanse vastgoedmarkt. Opvallend daarbij is dat de Duitsers, de traditionele bezitters van een vakantiehuis in Spanje, het laten afweten en vervangen worden door vooral Britten en Ieren. Deze laatsten profiteren van hun groeiende economie om niet meer als arbeidskracht naar het buitenland te emigreren, maar er wel hun vakantie gaan doorbrengen.

Spanjaarden blijven ook tot de grootste huiseigenaars van de wereld behoren, want 87 procent onder hen blijkt een eigen woning te bezitten. "Aanzienlijke belastingsverlagingen voor kopers van een eerste woning en lage hypotheekrentes zetten jonge koppels aan om een woning te kopen in plaats van te huren," merkt ERA op.

"Maar ook steeds meer Spanjaarden investeren in een tweede woning, zij het aan de kust of in de bergen. Een kwart van de Spanjaarden is op dit ogenblik al eigenaar van een tweede woonst."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home