Handig in Huis

Thursday, September 22, 2005

Woning staat op kleiner perceel

Hoewel de prijs van de bouwgrond de jongste jaren flink is gestegen, blijft de Vlaming lustig bouwen, zij het op een kleinere lap grond. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw. Vandaag is al zeventig procent eigenaar van het huis of appartement dat ze bewonen. Dat zou in de toekomst oplopen tot driekwart.

De prijs van de bouwgrond in Vlaanderen is sinds een kwarteeuw geleden vijf keer en sinds twintig jaar geleden vier keer duurder geworden. Toch blijven veel Vlamingen bouwen, maar in de plaats van op een lap van tien are te bouwen - zoals in de jaren tachtig en negentig - stellen steeds meer bouwlustigen zich tevreden met vijf are. In dat geval is de leninglast niet zoveel zwaarder dan vijftien jaar geleden.

De kostprijs voor het bouwen van een woning is de jongste 25 jaar niet duurder geworden omdat de consumptieprijzen sneller stegen. Een huis op een bouwperceel van tien are dat ruim twintig jaar geleden 125.000 euro zou hebben gekost, kost volgens de Confederatie vandaag 135.174 euro. Dat is een prijsstijging van 8,10 procent. Had de eigenaar aan zijn tien are vastgehouden, dan had datzelfde huis hem 170.203 euro of 36,10 procent meer gekost. Op een kleiner perceel bouwen betekent wel kiezen voor een koppel- of meergevelwoning.

Zeven op de tien Vlamingen zijn eigenaar van hun huis of appartement. In Europa doet alleen Spanje beter met acht op de tien. Onderaan de lijst bengelen Duitsland en Nederland met respectievelijk 43 en 52 procent eigenaars.

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw zullen dit jaar vergunningen toegekend worden voor 18.000 huizen en 20.000 appartementen. Dat is beter dan in 2003 en 2004, maar de groei is volgens de Confederatie fragiel.

Het aantal nieuw te bouwen appartementen lag immers nog nooit zo hoog, maar de huizenmarkt slabakt al jaren. De Confederatie vreest vooral een tekort aan bouwgronden en vraagt dat de overheid meer woonzones en uitbreidingsgebieden vrijmaakt.

Veel huizen op de markt vertonen gebreken of zijn verouderd. Tegen 2010 is één op de drie woningen in Oost-Vlaanderen minstens 70 jaar oud. In Limburg half zoveel. Om daar iets aan te doen, vraagt de Confederatie de invoering van huursubsidies gekoppeld aan renovatie.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home