Handig in Huis

Tuesday, October 25, 2005

Expo rond Hombroich-project


In een landbouwgebied van 300 hectaren in de buurt van Keulen wordt door zestien architecten en kunstenaars uit de hele wereld een experiment uitgevoerd rond een unieke mengeling van kunst, architectuur en landschap. Het project kreeg de naam Hombroich Spaceplacelab.

Het project wordt opgebouwd naast een voormalige NATO-raketbasis. In het Center for Architecture in New York werd een tentoonstelling opgebouwd met een selectie van de Hombroich-ontwerpen van de hand van architecten en kunstenaars als Tadao Ando, Frei Otto, Oliver Kruse en Alvaro Siza.

Elk van de zestien deelnemers kreeg in Hombroich een perceel van 20 hectaren, waarop ze onafhankelijk hun ontwerpen konden realiseren. Daardoor kwam er een brede van waaier van gebouwen tot stand, gaande van woningen en kantoren tot culturele en educatieve infrastructuur. Slechts tien procent van elk perceel mocht echter gebruikt worden voor de constructies. De rest moest voorbehouden blijven voor de ontwikkeling van bossen en weideland.

De deelnemers zijn Raimund Abraham, Tadao Ando, Shigeru Ban, Sverre Fehn, Finsterwalder Architekten, Erwin Heerich, Anatol Herzfeld, Thomas Herzog Partner, Hoidn Wang Partner, Per Kirkeby, Krischanitz-Frank, Oliver Kruse, Daniel Libeskind, Katsuhito Nishikawa, Frei Otto en Alvaro Siza.


Volgens het Center for Architecture biedt Hombroich innovatieve alternatieven aan om afgeschreven sites te transformeren naar een nieuwe mix van natuur, bebouwing en cultuur. "Dat geldt zowel voor de vlaktes van Arizona als voor de gedemilitariseerde zone in Zuid-Korea," wordt er aangevoerd.

Hombroich Spaceplacelab werd ontwikkeld door Karl-Heinrich Müller, die in 1982 het Museum Insel Hombroich oprichtte, bestaande uit zijn private woning en studio's voor kunstenaars. In 1996 schonk hij het land, de gebouwen en de kunstcollectie aan de Stiftung Museum Insel Hombroich, dat inmiddels een openbaar park is geworden.

De tentoonstelling zal volgend jaar te zien zijn in het Architectuurcentrum in Wenen. In Hombroich loopt op dit ogenblik een expositie van Günther Uecker en Inoue Yu-Ichi, die zich vooral lieten inspireren door de atoomaanval op Hiroshima en Nagasaki. Deze tentoonstelling loopt nog tot 5 februari.

Meer informatie kan bekomen worden op de website www.inselhombroich.de.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home