Handig in Huis

Wednesday, October 05, 2005

Historische bazaar Tripoli gerestaureerd

Toen Joschka Fischer, toenmalig Duits minister van buitenlandse zaken, in 2001 Damascus bezocht, stelde hij voor om de souks uit de regio met Duitse hulp te restaureren. Met hulp van Stefan Weber, onderzoeker aan het Orient Institute in Beiroet, werd daarbij uiteindelijk gekozen voor de Souk al-Haraj in de Libische hoofdstad Tripoli.

De Souk al-Haraj is één van de oudste en wellicht mooiste bazaars van Tripoli. De Duitse overheid investeerde 250.000 dollar in het project. In samenwerking met het German Orient Institute, het Libanese ministerie van oudheidkunde en het stadsbestuur van Tripoli, werd de bazaar nu opnieuw in zijn oude glorie hersteld.

Volgens Weber is de Souk al-Haraj een uniek exemplaar uit de Mamluk-periode. "Dergelijke bazaars vindt men niet in Kaïro of Damascus," benadrukt hij. De retauratie moest onder meer betonnen structuren wehalen en metalen deuren vervangen door de originele houten exemplaren. Tevens was een gedeelte van de achterzijde in 1983 door een bom vernield.

De restauratie van de winkeltjes, die uitgeven op een open plein en wellicht dateren van de veertiende eeuw, is zopas voltooid. Bij de werkzaamheden probeerde men historisch zo accuraat mogelijk te werken, maar moest men ook oog hebben voor de hedendaagse behoeftes van de gebruikers.

Weber waarschuwde echter dat dergelijke restauratie-projecten slechts een onderdeel mogen vormen van een grotere operatie om het erfgoed te bewaren. "Zonder een mentaliteitsverandering heeft de restauratie misschien alleen maar een effect op korte termijn," benadrukte hij. "De slechte toestand van de Souk al-Haraj was niet te wijten aan de oorlog, maar aan het feit dat de mensen er zich niet om bekommerden."

De eigenaars van de winkels zijn nu verantwoordelijk voor de restauratie van het interieur van de bazaar. Het German Orient Institute start weldra met de werken aan Saida's History Museum.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home