Handig in Huis

Saturday, October 22, 2005

BritArt wordt uitgedreven


De BritArt-kunstgalerij van reclame-goeroe Charles Saatchi moet verhuizen. Een Engelse rechter heeft daarbij de kant gekozen van Sirayama Sokusan, de Japanse eigenaar van de Londense County Hall, waar de galerij is gevestigd. De Londense burgemeester Ken Livingstone noemt de beslissing een schande.

De BritArt-galerij opende zijn deuren in maart 2003, met onder meer werken van Damien Hirst en Tracey Emin. Maar al bijna onmiddellijk kregen Saatchi en de Japanse eigenaar van het gebouw het met elkaar aan de stok. Sirayama Sokusan stelde daarbij dat Saatchi de voorwaarden van het huurcontract niet naleefde.

Zo zou Saatchi kunstwerken hebben geplaatst in delen van het gebouw die niet aan hem verhuurd waren. Bovendien zou hij ook de afspraken over minimum ticketprijzen niet hebben nageleefd. Saatchi heeft inmiddels gezegd dat hij in april 2007 de 2.000 kunstwerken toch overbrengt naar Chelsea omdat de houding van de eigenaar voor een slechte atmosfeer zorgde in de County Hall.

Ken Livingstone, de burgemeester van Londen, noemde de beslissing van de rechter een schande. "De galerij heeft veel gedeelten van County Hall voor het publiek toegankelijk gemaakt," voerde hij aan. "Bovendien draagt de collectie veel bij tot de aantrekkelijkheid van de South Bank."

0 comment(s):

Post a comment

<< Home