Handig in Huis

Friday, September 23, 2005

Leegstand bij NMBS

Vier procent van de NMBS-gebouwen staat leeg. Dat blijkt uit een antwoord van minister van overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte op een schriftelijke vraag van VLD-kamerlid Guido De Padt. Een aantal van die gebouwen komen in aanmerking voor verhuur aan derden, zoals particulieren of gemeenten. Maar volgens De Padt legt de NMBS zo'n strenge huurvoorwaarden op dat veel kandidaat-kopers zullen afhaken en dat de betrokken gebouwen nog tijd langer zullen leegstaan.

Voor de leegstaande gebouwen zou de NMBS de voorkeur geven aan verkoop, maar de gebouwen die niet voor verkoop of afbraak in aanmerking komen, worden voor verhuur aangeboden. De Padt heeft echter vragen bij de verhuurprocedure die de NMBS hanteert. Wanneer een gemeente geïnteresseerd is in het huren van een stationsgebouw moet het een bezettingscontract ondertekenen.

Daarin staat echter onder meer dat alle toevallige problemen en gevallen van heirkracht, wat ook de aard, oorsprong of gevolgen zouden zijn, ten laste zijn van de bezetter. Bovendien wordt gesteld dat de bezetter de verbintenis aangaat de kosten van al de onderhoudswerken, zowel binnen als buiten, evenals grote herstellingen, te dragen.

"Dat betekent dat de NMBS het volledige onderhoud oplegt aan de huurder, hetgeen volgens mij niet strookt met de betrachting om de verlaten gebouwen nog een zekere gemeenschapsbestemming te geven," merkt De Padt op. "Anderzijds zou een gebouw dat door een storm ernstig zou worden beschadigd of vernield, door de huuder moeten worden hersteld of heropgebouwd. In die omstandigheden vrees ik dat veel kandidaat-huurders zullen afhaken," besluit het VLD-kamerlid.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home