Handig in Huis

Tuesday, August 30, 2005

Bouwfraude bij Ikea Duitsland

Het smeergeld-schandaal bij de Zweedse meubelhandelaar Ikea in Duitsland breidt uit. In Keulen zijn twee verantwoordelijken van een bouwfirma op verdenking van corruptie en bedrog aangehouden. De twee mannen, 58 en 59 jaar oud, waren betrokken bij tal van Ikea-bouwprojecten. Ze zouden medewerkers van de Zweedse keten steekpenningen betaald hebben om bouwopdrachten binnen te halen. Via spook- en nevenbedrijven streken Ikea-medewerkers steekpenningen op.

"We gaan ervan uit dat de totale schade voor Ikea minstens 1 miljoen euro bedraagt," verklaarde woordvoerster Doris Möller-Scheu van het openbaar ministerie. Twee weken geleden was er sprake van 660.000 euro. Het parket onderzoekt praktijken tussen 2000 en 2005. Er is sprake van 15 tot 20 verdachten. Twee weken geleden werden bij een nationale actie drie verdachten opgepakt. Daarbij werden huiszoekingen gehouden op de hoofdzetel van Ikea Duitsland in Wallau (Hessen) en in 21 kantoren en woningen.

Drie verdachten hebben inmiddels bekentenissen afgelegd. Het betreft twee bouwverantwoordelijken van Ikea op de hoofdzetel en een ondernemer uit Noordrijn-Westfalen. De aangehouden Ikea-bouwleider (56) heeft circa 750.000 euro aangenomen, zijn 48-jarige collega nam circa 500.000 euro in cash en prestaties aan, aldus de woordvoerster.
Het gerecht sluit niet uit dat het onderzoek nog maanden duurt en in omvang nog uitbreidt.

0 comment(s):

Post a comment

<< Home